A grúzok már 8 ezer évvel ezelőtt rájöttek arra, hogy a szőlőléből bort lehet készíteni. Ennek bizonyítéka a régészeti ásatások során felfedezett műtárgyak. Ezért is tekintik Grúziát a borkultúra bölcsőjének. A Grúzok méltán büszkék a borkészítés gazdag, és történelmi kultúrájára, valamint a hagyományos borkészítési módszerekre, amelyek nemzedékről nemzedékre adódnak át. Hagyományosan a bort qvevri agyagkannában készítik és tárolják, így nem meglepő, hogy a „qvevri” az ország nem hivatalos szimbólumának tekinthető.
Érdekes tényként szolgál az is, hogy Grúzia több mint 500 őshonos szőlőfajtával büszkélkedik, beleértve a veszélyeztetett szőlőfajtákat, melyek sehol máshol nem teremnek a földön.
A bor aromája intenzív gyümölcsös, megismétli az ízét. A bor különálló aperitifként szolgál fel, valamint könnyű ételek, hal- és baromfiételek, valamint zöldségsaláták mellett.
100% Rkatsiteli
100% Kondoli szőlőültetvények
A bor friss aromája feltárja az érett sárga szilva, birs, lédús őszibarack és körte árnyalatát. A bort hal, baromfi, tenger gyümölcsei és zöldségek, valamint sajtszeletek szolgálják fel.
70% Rkatsiteli, 30% Chardonnay
100% Kondoli Szőlőültetvények
A bor ragyogó gyümölcsös aromájával, a birs jellegzetes árnyalataival rendelkezik. A bor íze harmonikus, bársonyos textúrájú, jó savtartalommal és kellemes pikáns aromával rendelkezik az utóízben. A bort különféle sajtokkal, salátákkal, tenger gyümölcseivel, halételekkel és baromfival ajánljuk.
100% Rkatsiteli
Kakheti régió
A vadvirágok aromája jellemzi, amelyekhez a szárított barackok és a méz lágy hangjai harmonikusan kapcsolódnak. Javasoljuk, hogy hússal és sajttal tálaljuk.
100% Mtsvane
Mukuzani (Kakheti)
A bor aromája rózsa-, ibolya- és liliomrészes virágcsokrot mutat be. A bor kiegyensúlyozott ízében egyesülnek a mangó, a nektarin és az őszibarack árnyalatai, amelyeket az elegáns tölgy hangok hangsúlyoznak. A hosszú befejezéskor sűrű, kellemes tannin van. A bort fűszeres sajtokkal, halételekkel szolgálják fel.
100% Rkatsiteli
RKATSITELI S04 Kondoli szőlőültetvények
A Tvishi gyártásához vegyen igénybe egy speciális T solikouri nevű szőlőt. Ez a szőlőfajta a Rion-szorosban, T vishi ugyanazon kerületében nő. A T vishi bornak élénk virágaromája van. A bor jó ízlésű, finom mézes, birs és menta hangokkal rendelkezik. Nagyszerű mindenféle desszerthez és gyümölcshöz, sajthoz..
100% Tsolikouri
Lecskhumi, Tvishi
A bor aromája gazdag gyümölcs- és fűszerárnyalat-illatot mutat, amelyet a fekete bogyós gyümölcsök, a köd és az édesgyökér árnyalata egészít ki. A bor kiegyensúlyozott ízében a sima tanninok dominálnak, amelyeket a gazdag gyümölcsárlatok hangsúlyozzák. A bort grúz ételekkel, sertéshús és marhahús, grillezett kolbász, érlelt sajtok, kiadós snackek szolgálják fel.
100% Saperavi
100% Kondoli Szőlőültetvények
A bor extraháló fajtaromájú, gyümölcs- és fűszeres aromákkal. A bor íze gazdag, harmonikus, kellemes sűrűséggel. A kifejezett fajtaerősség és a kiváló boríz meglehetősen gyakori előfordulás a grúz borok esetében. Ajánlott borokat vörös hússal, vadhússal és sajttal tálalni.
100% Saperavi
Kakheti régió
A bor fényes gyümölcs-cseresznye, eper aromával és piros ribizlivel nyílik. Ezek az ízek dominálnak a szájban, szilárd és gazdag tanninszerkezettel. A felület friss és erőteljes, gazdag és gyümölcsös. Legjobban hússal és sajttal tálalva.
100% Saperavi
100% Kudigora Szőlőültetvények (Kindzmarauli SVA)
Kiváló minőségű vörös, száraz bor, amelyet Saperavi (50%) és Cabernet Sauvignon (50%) szőlőfajtákból állítanak elő. Ezt a bort tölgyfa hordóban érlelik. A „Cabernet Saperavi” sötét rubin színű, vörös bogyós gyümölcsök, szilva és vanília aromájával jellemezve. Hosszú és puha vége van. Legjobban hússal és sajttal tálalva.
Saperavi ( 50%), Cabernet Sauvignon (50%)
Kakheti régió
A bor aromája friss vadon termő bogyós gyümölcsök és fűszernövények illatának illatát fedezi fel, kellemes vanília jegyekkel. A bor teljes, lekerekített íze a cseresznye lekvár m ély hangjaival derül ki, eper bogyós lágysá és könnyű eukaliptuszárnyakká alakulva. A felület érett, tannin, tölgyfa és szőlőbogyó árnyalataival. A bort vörös hús, grill, bőséges előételek szolgálják fel.
100% Saperavi
100% Kondoli Szőlőültetvények
A Marani Reserve csak sikeres években készül, kis tételben, ez egy különleges bor, amelynek óriási öregedési potenciálja és páratl an minősége van. Intenzív aroma cseresznye likőr, piros gyümölcsök és fűszeres földes jegyekkel, optimális expozíciót eredményezve. Puha, elegáns és selyem ízű, és a szájot borítja krémszínű vörös gyüm ölcsökkel, édes fűszerekkel és könnyű dohánylevelekkel. A felület tele van és kellemes, sima és kifinomult tanninokkal.
100% Saperavi
100% Kondoli Szőlőültetvények
A gránátalma és a bogyós gyümölcs illatát őszibarack és málna kombinálják. Az íze éles és elegáns. A középső szájréteg selymes és kerek, élénk rózsaszirommal és kiegyensúlyozott utóízzel zárul.
A bornak kifejezett fajtaromája van, cseresznye, szeder és szilva jegyekkel, jellegzetes sötétvörös színű. A bársonyos és gazdag íz tökéletes harmóniában van a természetes édességgel és a lágy összehúzódással. A szőlőtermesztés teljes folyamata minimálisan gépesítve van, a kézi munkát aktívan alkalmazzák, és ez garantálja a szőlő gondos gondozását. Jó kiegészítés a lágy, finom sajtokhoz, gyógynövényekkel, hússal és kacsaval.
100% Saperavi
Kindzmarauli, Kakheti régió
Khvanchkara bor aromája kiváló szeder, málna, eper csokor, a sült mandula megjegyzéseivel. Az Íze gazdag, bársonyos. A szamóca, az eper és a szárított gyümölcsök íze akut. A szakemberek felismerik a borban található karamell és gránátalma jegyzeteit. Gyakran lágy sajtok és húsok kíséretében használják, ez a bor könnyű desszertekhez is alkalmas.
100% Khvanchkara borvidék
Racha-Lechkhumi régió